De eerste Jonge Veer gaat naar ‘betrokken en scherp observator’ Nina Polak
Auteur Nina Polak is de eerste winnaar van de Jonge Veer, een nieuwe prijs voor jong talent dat zich onderscheidt door een virtuoze omgang met taal en de versterking van de leescultuur onder jongere generaties. ‘Schrijvers als zij geven de toekomst van literatuur inhoud en glans.’
De Jonge Veer is een initiatief van Stichting de Gouden Ganzenveer, die al sinds 1955 (twee)jaarlijks de Gouden Ganzenveer uitreikt aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.
© Nina Schollaardt
De winnaar van de Gouden Ganzenveer, in 2022 Nelleke Noordervliet, draagt de kandidaat voor de Jonge Veer voor. Noordervliet kiest voor Nina Polak. Noordervliet: “Zij is nog jong – althans vanuit mijn perspectief – maar heeft al duidelijk de contouren van een mooi oeuvre neergezet in haar romans tot nu toe. Daarnaast is ze actief in de journalistiek en het theater. Ze is eigenzinnig maar bescheiden, en een betrokken, scherp observator. Schrijvers als zij geven de toekomst van literatuur inhoud en glans.”
De nieuwe prijs is goed voor een reversspeld en een bedrag van 2.500 euro, te besteden aan een zelfgekozen bestemming die nieuw werk mogelijk maakt, bijvoorbeeld een reis- of onderzoeksbeurs.
Met de Jonge Veer wil Stichting de Gouden Ganzenveer ook jongere generaties duurzaam voor het geschreven en gedrukte woord enthousiasmeren. De aanmoedigingsprijs is bestemd voor een jong talent (tot 35). De winnaar kan een schrijver of essayist zijn, maar ook vertalers, toneelschrijvers en getalenteerde jonge redacteuren kunnen in aanmerking komen.
Nina Polak in ‘de lage landen’
De drie romans van Nina Polak zijn allemaal besproken in de lage landen, en ook in twee andere recensies kwam haar werk aan bod.
Buitenleven, roman uit 2022
Verhuizen naar het platteland lukt eenvoudig, maar er ook aarden is nog een ander verhaal. Die spanning weet Nina Polak in Buitenleven, haar derde roman, goed te vangen met slim geschreven scènes en een warmbloedige stijl. Al moet ze wel oppassen voor al te hartstochtelijke taal.
Lees de volledige recensie van Sebastiaan Kort HIER. Polaks derde roman is het BruutTAAL Regenboogboek van 2022 en staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs.
Gebrek is een groot woord, roman uit 2018
“Een erg hedendaags boek: niet buitenissig complex, niet wereldvreemd virtuoos, maar wel genuanceerd, actueel en daardoor krachtig”, schreef Lieselot De Taeye over Polaks tweede roman, waarmee ze de BNG Bank Literatuurprijs en de Inktaap won. Lees HIER haar stuk.
Wij zullen niet te pletter slaan, roman uit 2014
“Een graphic novel zonder prenten die doet uitkijken naar meer werk van deze schrijfster”, vond Lisa Vanlancker van Polaks debuut, dat genomineerd werd de Anton Wachterprijs, de ANV Debutantenprijs en de Opzij Literatuurprijs.
Lees HIER haar bevindingen
Het literaire klimaat 2010-2019, themanummer van DWB met veel aandacht voor Polak
Nina Polak en Niña Weijers zijn schrijvers “die op zoek gaan naar vormen van houvast, klontering, verankering, in een wereld waarin identiteiten, relaties, instituties, vormen, genres, vloeibaar geworden zijn.” HIER staat het stuk van Tomas Vanheste.
De wereld in jezelf, bloemlezing met essays, mede samengesteld door Polak
Aleid Truijens: “Keus genoeg in deze bundel, uit grappige, intelligente en gevoelige stukken van een verzameling zeer verschillende ikken, die gemeen hebben dat ze vaak – kritisch maar ook een tikkeltje narcistisch – naar de eigen navel staren, en zo het middelpunt van het heelal zijn.” Lees HIER de recensie.